22 Eylül 2012 Cumartesi

Devlet Aygıtı ve Kurumlar

Devlet Aygıtı ve Kurumlar;

Devlet canlı bir organizma değildir.Ona canlılık veren hayata uyarlayan Kurumlardır.Bu Kurumların icracısı ise insanlardır.İşte bu zincirin sonunda Devlet yürütür, yargılar, yasama yapar, eğitim ve öğretim verir, vatanı korur, vatandaşı korur.

Bu Kurumlar liyakat esaslı yöneticiler tarafından ve bir biri ile uzlaşık olarak yönetilmelidir.Devletin Kurumları yönetim biç
imine uygun (Bizde Cumhuriyet) bunu koruyan, en önemlisi de halkına hizmet eden, bireyi ön planda tutan bir anlayışla yönetilmelidir.

Üniter devlet yapısının merkezden yönetme ilkesi ancak bu temelde hayata geçebilir.Kurumların teşkilat yapılanmaları ise sahada vatandaş ile yüz yüze olması nedeni ile verdikleri hizmetin kalitesi, vatandaş da Devlet'e güven, inanç ve sevgiyi arttırır.

Kurumların kendi vazgeçilmezliklerini Devlet'e hatırlatmak için aralarında giriştikleri kötü rekabet ise vatandaşın Devlet ile olan bağını zayıflatır.Bu zayıf ilişki gerek iç gerekse dış çıkar gruplarınca son derece verimli bir alan yaratır.

Böyle bir ortam da Devlet hızla işlemez hale dönüşür.Vatandaşı ile arasına mesafeler girer, empati kuramaz hale gelir ve nihayetinde güvenilmez, inanılmaz duruma düşerler.

Yürütmenin belki de en önemli görevi Devleti işler ve Kurumları uyumlu çalışır halde tutmaktır.Yürütme vekili Hükümet bunu tesis edemez ise Hükümette edemez.

Hepinizi Saygı ve Sevgi İle Selamlıyorum;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder